Vår racingsida

Klart med nytt GT-mästerskap – sex deltävlingar i GT4 Scandinavia 2019

Svensk racing har fått ett nytt mästerskap för sportbilar: GT4 Scandinavia. Till premiären på Ring Knutstorp i Skåne 3-4 maj väntas uppemot 20 bilar från flera av världens ledande tillverkare. Bland de som hittills registrerat sig för den nya serien finns bland annat tidigare GT-mästare och förare med meriter från STCC.

– Startfältets storlek, variationen av bilmärken och kvalitén på team och förare gör mig övertygad om att GT4 Scandinavia kommer att bli väl mottaget av racingpubliken, säger promotorn Leif Lindström.

Marcus Annervi på Hyrbilsdepån i Halland kommer att ratta en Porsche.

Gustav Bard (t.v.) och Marcus Annervi vann dubbelt i Porsche Endurance Trophy.

Oliver Söderström och Robert Serwanski tog en dubbel i premiären av GT4 Scandinavia på Ring Knutstorp. Segern i det första heatet följde BMW M4-duon från Förenade Bil nämligen upp med ytterligare en triumf i premiärhelgens andra race.

Serwanski tog starten från pole position och kunde lämna över ledningen till Söderström efter halva racet. Den sistnämnde förvaltade, levererade och korsade mållinjen som segrare efter 53 varv.

Bakom segerduon tog Nicklas Oscarsson och Sebastian Arenram revansch för niondeplatsen i det första heatet genom att bli tvåa. Den framgången var efterlängtad för Blomstedt Arenram Racing som under helgen i Skåne brottats med en hel del tekniska bekymmer på sin Ginetta G55.

Victor Bouveng och Mats Ek Tidstrand tog sin andra raka tredjeplats i sin Mercedes AMG, men efter halva racet såg det ut som om Marcus Annervi (Hyrbilsdepån)/Gustav Bard, Porsche 718 Cayman eller Daniel Roos/Erik Behrens, McLaren 570S, skulle göra upp om sista pallplatsen. Båda gick emellertid i depå för förarbyte för tidigt, blev bestraffade och fick till slut nöja sig med femte och nionde plats.

Som plåster på såren för Annervi/Bard innebar femteplatsen att de för andra racet i rad var snabbast i Porsche Endurace Trophy, en serie som de toppar efter den första deltävlingen.

Fyra slutade Otto Gullberg/Axel Mörner i sin Alpine 110. Det var ett steg framåt. I det första heatet slutade de sexa.

Bästa AM-duo var far och son Söderholm, Hans och Marcus, i sin Porsche 911 GT4. De toppade resultatlistan för AM-ekipagen även efter det första racet.

Efter premiärhelgen, som lockade 13 bilar och som avgjordes i extremt skiftande väder – allt från snö, hagel, regn och strålande solsken – toppar Söderström och Serwanski GT4-tabellen på 50 poäng före Bouven/Ek Tidstrand (30 poäng) och Annervi/Bard (28).

Nästa deltävling i GT4 Scandinavia avgörs på Scandinavian Raceway i Anderstorp 1-2 juni.

Resultat.

Race 2.

1. Oliver Söderström/Robert Serwanski, Förenade Bil, BMW M4, 53 varv

2. Nicklas Oscarsson/Sebastian Arenram, Blomstedt Arenram Racing, Ginetta G55, + 33,623

3. Victor Bouveng/Mats Ek Tidstrand, Eken Motorsport, Mercedes AMG, + 1varv

4. Otto Gullberg/Axel Mörner, Otto Racing, Alpine 110, + 1 varv

5. Marcus Annervi/Gustav Bard, Race Team Gelleråsen, Porsche 718 Cayman, + 2 varv

6. Marcus Söderholm/Hans Söderholm, Ricknaes Motorsport, Porsche 911, + 2 varv

7. David Lefèvre/Simon Sjöö, Eken Motorsport, Porsche Cayman, + 2 varv

8. Jesper Hoflin/Joakim Theander, Eken Motorsport, Porsche Cayman, + 2 varv

9. Daniel Roos/Erik Behrens, ALFAB Racing, McLaren 570S, + 2 varv

10. Philip Forsman/Håkan Ricknäs, Ricknaes Motorsport, Porsche 718 Cayman, + 3 varv

11. Alfred Nilsson/Joakim Walde, Lestrup Racing Team, BMW M4, + 4 varv

Niklas Lilja/Kari Mäkinen, Euroracing Scandinavia, Maserati Gran Turismo MC, DNS

Ronnie Gustafsson/Fredrik Danner, Team 77, Audi R8 LMS, EXC

Resultat: 2018 Ginetta GT5 Challenge

1:a Hampus Rydman
2:a Marcus Annervi
3:a Emil Dose

Dubbelseger på Ring Knutstorp! Följ Marcus på hans hemsida>>Efter Anderstorp är fortfarande Marcus etta. Vann kvalet, kom tvåa i första racet på en regning bana och vann race två.

Efter fyra segrar vände lyckan för Marcus Annervi. Ett stökigt andra race på hemmabanan i Falkenberg följdes av en mardrömshelg på Kinnekulle Ring. Med krascher i båda loppen tvingades teamet åka hem utan poäng samt med en bil i stort behov av reparationer. Efter misslyckandet senast kom Marcus Annervi tillbaka starkt när den femte deltävlingen i Ginetta GT5 Challenge avgjordes på Gelleråsbanan utanför Karlskoga. 22-åringen från Halland slutade tvåa i det första racet och vann det andra efter två riktigt läckra omkörningar.

“Härligt och viktigt med en seger igen, konstaterar Annervi belåtet”. Hans position som tvåa bakom Rydman förändrades emellertid inte. Avståndet till toppositionen i mästerskapet växte med en poäng eftersom Rydman tog en extrapoäng för sin kvalseger.

“Med en deltävling kvar finns det fortfarande en teoretisk chans att vi kan bli mästare och så länge hoppet lever ger jag inte upp säger Marcus”. Avgörandet blir i säsongens sista race 21-22 september på Mantorp Park.

Då vi nu lägger säsongen 2018 till handlingarna, kan vi konstatera att Hyrbilsdepåns Marcus Annervi, kom på en hedrande 2:a plats. Vi lyfter på hatten och ser samtidigt fram emot nästa säsong. GRATTIS!